onsdag 15 april 2009

Babyblått och babyrosa

Jag håller på och gå ner mig i barnklädsträsket. Är relativt lugn än så länge, men sanningen är ju att man skulle klara sig ganska långt med babylådan från FPA... kanske. Nåjo, inte vill man ju tvätta hela tiden heller och så är det ju roligt att ha något "extra". Har köpt i lite olika storlekar dessutom, allt är inte storlek 50 alltså. Saldo hittills: 5 bodyn & 3 sovsparkdräkter i London, 2 bodyn + 1 par jeans (SÖTA!) + 1 par sparkbyxor i går på Lindex – jag gick förbi och såg att de hade rea på just barnkläder. Och i dag kom det 2 t-skjortor från H&M på posten, jag var helt enkelt tvungen att köpa Cookiemonster-tröjan för jag bara ÄLSKAR Sesame Street!

Hur som helst, har blivit rätt förvånad över hur svårt det fortfarande är att köpa könsneutralt. Året är ju ändå 2009. Hittills har det alltså blivit kläder från "pojkavdelningen" för att de helt enkelt är gladare och neutralare: det är klarrött, gräsgrönt och brandgult medan flickavdelningen mest är vit och rosa. Flickkläderna har sällan till exempel svart eller andra mörka färger i sig, utan det är ljust med volanger och puffärmar. Gulligt, säkert, men jag påstår faktiskt att flickkläderna oftar är mera opraktiska: de har någon extra spets som kan klia, och så syns ju fläckar mycket tydligare på ljusa pastellfärger än på de glada, starka grundfärgerna som är vanliga på pojkavdelningen. Och månne inte det kan påverka barn, ändå? Så att man till exempel blir mera noga med att flickorna är rena medan man inte bryr sig så mycket om fläckar på pojkarna?

Speciellt H&M är väldigt könsindelat. Lindex har ganska mycket unisex och deras flickklänningar var inte lika prinsessiga, utan söta på ett mer praktiskt sätt liksom. Men även på Lindex hängde rockkollektionen (en Kiss och en Rolling Stones t-skjorta samt en liten svart läderjacka! :D ) bland pojkkläderna... Så finns ju Polarn&pyret i Kampen som inte alls är indelad i pojk- och flickavdelning utan där allt bara hänger tillsammans, indelat i färg och storlek helt enkelt.

Huvudsaken är väl att det är bekväma kläder som passar för alla sorters lekar – och så vill jag se till att vi erbjuder barnet alla möjligheter vi kan. Blir det en flicka ska hon få leka i prinsesstyllkjolar om hon så vill, men hon ska också få cowboy- och piratkläder. Om hon vill. Och lika om det är en pojke.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar