måndag 7 juni 2010

Semester med barn

Har ett par veckor stugliv på olika håll i landet framför oss (först Ekenäs skärgård, sedan hem till trygga Berghäll några dagar, och sedan midsommarvecka i Kristinestadstrakten) och märker att jag sitter och funderar på ungefär samma saker som inför vår södernresa i våras. Och eftersom jag aldrig gav en rapport med resetips som jag så heligt utlovade så kommer den nu i stället. För faktiskt är det ganska samma saker man behöver tänka på oberoende var man semestrar med barn, med vissa anpassningar beroende på klimat och transportmedel förstås. Här alltså lite samlade erfarenheter från bland annat flygresa till Kanarieöarna, Stockholmweekend med båt, roadtrip till Österbotten samt kortare tåg- och bilresor med bebis under ett år. (Söker ni tips för cykel-, paddlings- eller vandringsutfärder med barn får ni vända er till någon hurtig friluftare = inte jag.)

Tips nummer ett är: ta det lugnt. Barnskötsel ett ganska bra sätt att lära sig njuta av resmål på ett lite lugnare sätt, genom (vagn)promenader eller långa sköna eftermiddagar i en park eller på en strand. Det har gjort mig gott att lära mig att man inte behöver ha så himla mycket program för att njuta.

Tips nummer två: Minns rutinerna. Det mesta ni gör hemma med barnet behöver göras också på resan, dvs sova, äta, bajsa, leka. Om vardagen hemma går bättre av att ni följer en ungefärlig tidtabell går säkert resan också bättre om ni följer en ungefärlig tidtabell. Det här låter kanske väldigt självklart men eh... det har faktiskt hänt oss mer än ett par gånger, det där att vi undrar varför i all världen dottern är så gnällig och grinig och vi sedan märker att hon borde ha fått lunch för ett par timmar sedan men att vi var för upptagna med att söka ett kafé eller titta på vyerna.

Tips nummer tre: Ta med några extra händer. Vill man shoppa mycket, njuta av många timmar på väldigt fina restauranger eller läsa en hög romaner är det bra att vara fler som tar hand om ungen. När S var tre månader gammal var vi i Stockholm några dagar och det gick som smort, för hon bara sov i sin vagn, hela tiden. Vaknade ibland för att amma och charma några tanter, och sov sedan vidare så vi fick shoppa och fika och wine&dine:a och ha nästan hur mycket vuxentid som helst. Men senast när barn börjar röra på sig skulle jag påstå att det där med att chilla i vagnen i timtal inte längre funkar och då har man en skönare semester om man har med sig extra lekledare som till exempel farmor eller morbror eller mammas tjejgäng som kan ta över några timmar när man behöver några timmar egentid.

Vilket leder mig till tips nummer fyra: Släpp ut myrorna. Har barnet börjat krypa eller gå vill det öva, öva, öva och alla är gladare om barnet med jämna mellanrum får härja myrorna ur byxorna någonstans. Sommartid funkar ju vilken park eller gräsmatta som helst, och behöver man paus under själva transportsträckan har tågen och ABC-mackarna lekhörna medan flygplan har korridorer. Och här kommer vi in på tips nummer fem: Glöm bacillskräcken, genast. Ska ni vara ute på resa, bland folk, med ett barn som redan kan röra sig själv så blir det en hel del kladdande och slickande och ätande på saker och ting och djur och människor och... ja, sedan tvättar händerna ofta helt enkelt och tänker inte desto mera på saken för annars blir man galen.

Så ännu några nyckelord för mer konkreta tips:

DISTRAKTION - Leksak eller mellanmål som kan tas fram vid gnälliga stunder i till exempel flygplan eller restaurang. Majsbågar och djurböcker är en klassiker hos oss men du vet väl själv bäst vad ditt barn gillar att pyssla med.

MAT - Oöppnade barnmatsburkar får man ta med på flygplan och jag rekommenderar ju då den sorten som inte ger de värsta fläckarna (=skippa blåbären) eftersom matandet i tåg och flygplan kan bli kladdigt. Engångshaklappar har jag också uppskattat.

PLASTPÅSE - För att förvara nerspydda kläder i. Jag trodde inte det skulle hända oss men jepp, en ödesdiger bussresa och både jag och barnet luktade mycket illa. Yäk. Under transport kan det alltså vara bra att ha något bytesplagg både för dig själv och barnet lättåtkomligt i skötväskan...

VÄTSKEBRIST - Jag frågade på rådgivningen om det här före vi skulle till svettiga södern och dottern flaskvägrade. Läkaren sade att man sällan behöver oroa sig, att barn nog dricker tillräckligt om de är riktigt törstiga, att vi skulle ha flaska med och erbjuda vatten då och då och minnas att också barnmaten har rätt mycket vätska i. Men viktigast är att barnet skyddas från sol och stekande hetta.

SOLEN - En del säger ju att solkräm inte ska läggas på barn under två. Men rådet jag fått både på rådgivning och apotek är ändå att inte skippa den helt: visst, barnet ska främst skyddas med skugga samt kläder (solhatt, långärmad t-skjorta och trikåer är ganska skönt, vi har inte köpt någon dyr och ful solskyddsdräkt) men eftersom det är rätt omöjligt att hindra solens strålar att hitta fram till kinder och händer samt badande nakna kroppar då och då kan man bra lägga fysikalisk solkräm på dvs sådan som lägger sig på huden i stället för att sugas in i den. Så visst, vi använder barnsolkräm. Men det får väl alla bestämma själva.

MYGGOR - Har vi inte riktigt upplevt ännu men de lär vara många i år och jag får själv alldeles hemska utslag. Det blir myggnät på vagn och resesäng men så mycket mer vet jag inte om man kan göra. Myggmedel är rena giftet och ska inte sprutas på små barn, så det är väl samma skydd som mot solen som gäller här dvs långärmat. På apoteket sade de att man kan spraya lite myggmedel i själva kläderna om det riktigt svärmar av myggor men tja... tror jag försöker få dottern i säng före myggorna är igång på kvällen. Ja och så rekommenderade de 1-procentig hydrokortison för myggbetten.

MEDICIN - Vi brukar packa med termometer, panadol och koksaltdroppar åt dottern så man inte genast behöver uppsöka apotek om förkylningen är framme. Men det här beror ju på resmålet och barnet, vår dotter har varit ganska frisk och de ställen vi rört oss på har varit civiliserade och haft apotek inom acceptabelt räckhåll.

TRANSPORTMEDEL - Favorittransportmedel för längre resor med barn hittills, i den här ordningen: färja, tåg, bil, flyg, buss. Korta bussträckor går bra men långa bussresor har mindre frihet än flygplan. Bil tillåter paus när man själv vill, tåg och speciellt färja ger bättre rörlighet.

FLYGPLAN - Kan väl gott vara en egen punkt eftersom alla föräldrar som flyger första gången med barn verkar vara spända över det. Jag tror flygresans succé beror väldigt mycket på barnets ålder: riktigt små spädbarn kan man boka babysäng åt medan barn över två får/måste ha egen plats och kan sysselsätta sig med video eller rithäften med varierande framgång. Småbarn under två måste man däremot ha i egen famn och det är nog en liten utmaning. Enligt vår rådgivningsläkare får barn under ett (eller var det under två?) inte ont i öronen av flyget och så verkade det nog vara för oss. Däremot är det där stillasittandet och alla människor och alla konstiga ljud en utmaning. För en del funkar bärselepromenad av och an i gången bra, för oss var det ingen hit men krypandet desto mer populärt. Man får väl prova sig fram.

VANA - På tal om att prova sig fram. Åker barnet sällan bil är det väl större risk att bilresan blir en skrikfest, och samma gäller väl tåg och buss och båt och flyg. Ett barn som vant sig vid att vara på vift och uppleva fler platser än det egna vardagsrummet kanske klarar av resesituationerna lite bättre, inte vet jag?

Pust. Vad långt det blev. Ska lägga till nåt om jag kommer på mera men så här avslutande vill jag säga att jag verkligen rekommenderar att resa med barn. Man ska alltså inte tro att man behöver sitta hemma resten av livet för att man blivit förälder, och inte heller tro att man är begränsad till att resa till bara barnresmål: barn behöver inte alltid ett Disney-/Lego-/Muminland för att ha roligt utan nöjer sig med ganska små saker. Bara S blir lite större ska vi återuppta våra storstadsresor och ha henne med, för jag är säker på att både London och Paris och många andra städer erbjuder helt nya upplevelser när man besöker dem med barn. Dessutom har många andra länder en helt annan barnkultur, med till exempel restauranger där personalen inte slänger sura blickar på ett gnälligt barn utan i stället försöker underhålla det med slickepinnar. ;)

Viktigast är som sagt att man tar det lugnt. Resandet måste förstås anpassas efter barnets behov, men jag tror inte hela resan behöver göras på barnets villkor. Fast obs, nu talar jag med erfarenhet bara av en bebis under ett. Men drömma kan man ju alltid, haha!

Och så ska man ju inte glömma att barn så småningom klarar sig utan sina föräldrar till och med i flera dagar och att dessa då kan åka iväg på en helg medan barnen lever loppan hos mormor. Barn behöver inte tas med överallt. Men i morgon åker vi alla tre till exotiska Ekenäs och roligt blir det!

EDIT: Glömde ju det viktigaste tipset: ROOMSERVICE!!! Rekommenderas även om man reser utan barn. ;)

4 kommentarer:

  1. Mycket intressant och bra inlägg! Har funderat precis som du angående den sista pointen, att barnresmål knappast behöver vara det enda som gäller bara för att man reser med barn. Som du sa kan man nog ha en lyckad semester med barn oberoende av resmål. Blir lite störd på diverse vuxna som tycker att huur kan man byta ut ett "barnresmål" mot en storstadssemester. Suck ja, vi är nog hemska människor ;D

    SvaraRadera
  2. puva.ratata.fi8 juni 2010 kl. 13:49

    tack tack tack tack! det här var bra. printa ut och spara.

    SvaraRadera
  3. Stort tack för tipsen! :)

    SvaraRadera
  4. Roligt att tipsen är till ens någon nytta! :) Och Anna, tycker det är jättefint att ni ska åka och storstadssemestra, tror det kommer gå bara bra!

    SvaraRadera