fredag 25 juni 2010

Cityteleport, tack

Orsaker att inte älska stugliv:

1. Det tar hundra år att laga mat, tvätta sig själv eller sina familjemedlemmar eller diska för att

2. ...man måste fiska upp vatten ur en brunn

3. ...och man måste ha vattnet i kastrull på spisen för att få det varmt

4. ...och man måste ta sig till en kran ett par kilometer bort för att få vatten som går att dricka

5. Gamla stugor är ofta dragiga. Och myggiga.

6. Sommartid i Finland betyder alldeles för ljusa fönster för god babysömn.

7. Små stugor ger stugfeber.

8. Grillmat är ofta vidbränd.

9. Närmaste matbutik, kiosk, apotek etc är verkligen inte på promenadavstånd.

10. Av alla ovannämnda orsaker blir citymänniskor i stugor och speciellt då babycitymänniskor i stugor lätt griniga och till och med förkylda. När babycitymänniskan sedan är riktigt eländig med att äta och sova och slutligen spyr i sin säng är så att säga allas fritidsproblem lösta, av många av de ovanstående orsakerna.

Pust. Om man kunde knäppa med fingrarna och teleporta sig tillbaka till sin bekväma stadslya...?

onsdag 23 juni 2010

Tre sätt att undvika skrik

Vid matvägran: ge barnet grynost att plocka med. Dottern tycker det är the best thing since sliced bread och resten av maten går sedan in av bara farten.

Vid biltrötthet under långa resor: spela Herr Gurka på repeat tills barnet somnar. Tydligen nån trygghetsgrej. Ja och ABC-mackens klätterställning var åter ett bra medel mot byxmyrorna!

Vid varma soldagar då du vill sitta i fred i trädgården och barnet sover dagssömn inomhus: glöm babylarmet hemma. Eh... kanske inte att rekommendera för nu springer vi in var tionde-femtonde minut för att kolla att hon inte vaknat och står och gallskriker ensam. Men ska försöka lugna oss.

Vi är alltså på stugsemester i Österbotten den här gången. Helpension i restaurang Svär-/Farföräldrar ingår. Lyx.

söndag 20 juni 2010

Vaken sovmorgon

Jaha, dottern är hos sina farföräldrar på pyjamasparty (vi var på bröllop igår igen) och jag skulle ha sovmorgon till typ tolv men här ligger jag, klarvaken sedan halv nio och tycker det är helt skumt att ingen står i spjälsängen och hälsar mig god morgon! Äh.

fredag 18 juni 2010

Fortfarande febrig

Ja, jag ligger alltså hemma och varvar slösurfandet med att sova medan både dotter och man är på dagsutflykt till svär-/farföräldrarna. Jag bara undrar: hur gör folk som sköter barn alldeles själv och inte har någon att turas om med? Om man blir riktigt sjuk orkar man ju ingenting. I N G E N T I N G. Och på tal om det ska jag stänga datorn och krypa tillbaka under täcket.

Nästan perfekt resevagn

När vi tittade på rese-/paraplyvagnar tänkte vi nästan skaffa en Quinny Zap, för jag har inte sett någon annan vagn bli så liten när man fäller ihop den. Den skulle gå som handbagage på flyget och kan till och med hängas på en cykel!
Tyvärr är ju ingen perfekt och minuset med just den här vagnen var att man inte alls kan luta ryggstödet om barnet somnar, och dottern är så liten ännu att vi ville ha en vagn hon kan sova någon timme i, bekvämt. Ett annat stort minus var att prislappen var två och en halv gånger större än vår budget vilket verkar vara mer regel än undantag för barnattiraljer. Men tänkte nu dela med mig ändå, just för att jag blev så imponerad av hur liten vagnen var ihopfälld. Alltid hittar de på något nytt.

torsdag 17 juni 2010

Äh

Nu är vi sjuka. Främst jag (i hals och huvud) men troligen också dottern fast hon inte kan formulera sig. Har varit så mycket skrik och gnäll och matvägran idag att hon till slut fick en panadol. Och så somnade hon utan ett pip och sover så djupt att jag ett par gånger har känt mig tvungen att kolla om hon lever (När slutar man göra så? Om femton år? Trettio?) så hon var nog säkert lika slut som jag. Nu har jag packat in mig under täcke och filt och ska somna lika fort som hon. Fast utan att någon stoppar en panadol i rumpan på mig, tack och lov.

tisdag 15 juni 2010

Ja för övrigt...

... är vi alltså hemma från stugvistelsen nu, eftersom regn i flera dagar gav även bebisen stugfeber. Eller främst mor nog. ;D Nytt försök på annan ort nästa vecka!

Bilstolshelvetet

Håhhå. Den här babybusinessen med alla förbannade prylar och tillbehör som behöver skaffas (ja, behöver = en del är faktiskt rätt så nödvändiga) gör mig ofta riktigt galen. Regeln är nämligen att försäljarna oftast är ena riktiga blodsugare som sällan vet mera än att de vill ha alla dina pengar och att du, väl, vill ha Bara Det Bästa För Ditt Barn. (Finns givetvis undantag, dvs försäljare som är riktigt proffsiga och insatta och inte bara nappar tag i din plånbok genast men tyvärr hör de till undantagen.)

Har senaste veckorna slöjagat ny barnbilstol samt paraplyvagn för resor och bara blivit snurriga så fort vi begett oss in i någon butik, eftersom vi mött så vitt skilda pris- och kvalitetklasser, och försäljare som säger än det ena, än det andra. Särskilt bilstolsutbudet är väldigt förvirrande eftersom det finns olika regler och råd i EU och Skandinavien.

För att nu förkorta denna historia och inte ge er en lång rad svordomar om oinsatta, inkompetenta försäljare samt hysteriska diskussioner på nätforum säger jag bara att jag kom fram till följande: Enligt olycksstatistiken i Europa dör och skadas mycket färre småbarn i trafiken i Sverige än i något annat EU-land, och det här lär ska bero på att de svenska trafikreglerna kräver att småbarn färdas i en bilstol med ryggen i färdriktning dvs baklänges. Och visst, vi kör bil väldigt sällan och jag tror inte risken att vi krockar är väldigt stor (knack knack) men för att jag ska hålla mig lugn blev det nu en Britax Multi Tech som dottern kan sitta säkert i (med ryggen i färdriktning) i några år framåt. Hett tips: stolen i fråga är på stamkundsrabatt för 279 på Stocka hela juni, men vi köpte den från Lastenturva där vi för paketpriset 349 även fick en Britax paraplyvagn och de dessutom installerade stolen i vår bil helt gratis! DET kallar jag service!

Ni som vill läsa mera om bilstolssäkerhet, kolla in denna svenska sida med statistik och allt: NTF om barn i bil. Och lita inte automatiskt på försäljarnas "sakkunskap", och inte heller på konsumenttest (bland annat Autoliittos) utan syna dem noga: konsumenttest poängsätter inte bara säkerhet utan också användarvänlighet och bland annat utseende, så den stol (eller vagn/säng/cykelhjälm osv) som får högst poäng behöver inte automatiskt vara den som är säkrast – tvärtom kan den ha fått sina höga poäng för att den är skön att titta på. Och det är ju inte alltid bara utseendet man prioriterar. ;)

torsdag 10 juni 2010

Stugliv

Vädret har krävt allt från ylletröja och kurabyxor till solkräm och -hatt men ute har vi varit ändå, och samlat kottar, grävt i strandsanden, smakat på tång, pekat på myror, vinkat åt båtar, petat i rabatterna, plaskat i tvättfat, klättrat på terrassmöbler, kladdat på en gädda och allt möjligt annat. Lite kräver det ju nya vanor att klara sig utan varmt vatten och mikro och andra bekvämligheter, och sovandet gick inte så perfekt den första natten när det var alldeles för spännande för att ligga stilla - men bra har det gått i stora drag! Och skönast är att vi båda är lediga med vår dotter och dessutom har haft extra händer i form av morbröder och morfar. För dottern har nog sån fart på nu att hon behöver ett vakande öga varenda sekund!

måndag 7 juni 2010

Semester med barn

Har ett par veckor stugliv på olika håll i landet framför oss (först Ekenäs skärgård, sedan hem till trygga Berghäll några dagar, och sedan midsommarvecka i Kristinestadstrakten) och märker att jag sitter och funderar på ungefär samma saker som inför vår södernresa i våras. Och eftersom jag aldrig gav en rapport med resetips som jag så heligt utlovade så kommer den nu i stället. För faktiskt är det ganska samma saker man behöver tänka på oberoende var man semestrar med barn, med vissa anpassningar beroende på klimat och transportmedel förstås. Här alltså lite samlade erfarenheter från bland annat flygresa till Kanarieöarna, Stockholmweekend med båt, roadtrip till Österbotten samt kortare tåg- och bilresor med bebis under ett år. (Söker ni tips för cykel-, paddlings- eller vandringsutfärder med barn får ni vända er till någon hurtig friluftare = inte jag.)

Tips nummer ett är: ta det lugnt. Barnskötsel ett ganska bra sätt att lära sig njuta av resmål på ett lite lugnare sätt, genom (vagn)promenader eller långa sköna eftermiddagar i en park eller på en strand. Det har gjort mig gott att lära mig att man inte behöver ha så himla mycket program för att njuta.

Tips nummer två: Minns rutinerna. Det mesta ni gör hemma med barnet behöver göras också på resan, dvs sova, äta, bajsa, leka. Om vardagen hemma går bättre av att ni följer en ungefärlig tidtabell går säkert resan också bättre om ni följer en ungefärlig tidtabell. Det här låter kanske väldigt självklart men eh... det har faktiskt hänt oss mer än ett par gånger, det där att vi undrar varför i all världen dottern är så gnällig och grinig och vi sedan märker att hon borde ha fått lunch för ett par timmar sedan men att vi var för upptagna med att söka ett kafé eller titta på vyerna.

Tips nummer tre: Ta med några extra händer. Vill man shoppa mycket, njuta av många timmar på väldigt fina restauranger eller läsa en hög romaner är det bra att vara fler som tar hand om ungen. När S var tre månader gammal var vi i Stockholm några dagar och det gick som smort, för hon bara sov i sin vagn, hela tiden. Vaknade ibland för att amma och charma några tanter, och sov sedan vidare så vi fick shoppa och fika och wine&dine:a och ha nästan hur mycket vuxentid som helst. Men senast när barn börjar röra på sig skulle jag påstå att det där med att chilla i vagnen i timtal inte längre funkar och då har man en skönare semester om man har med sig extra lekledare som till exempel farmor eller morbror eller mammas tjejgäng som kan ta över några timmar när man behöver några timmar egentid.

Vilket leder mig till tips nummer fyra: Släpp ut myrorna. Har barnet börjat krypa eller gå vill det öva, öva, öva och alla är gladare om barnet med jämna mellanrum får härja myrorna ur byxorna någonstans. Sommartid funkar ju vilken park eller gräsmatta som helst, och behöver man paus under själva transportsträckan har tågen och ABC-mackarna lekhörna medan flygplan har korridorer. Och här kommer vi in på tips nummer fem: Glöm bacillskräcken, genast. Ska ni vara ute på resa, bland folk, med ett barn som redan kan röra sig själv så blir det en hel del kladdande och slickande och ätande på saker och ting och djur och människor och... ja, sedan tvättar händerna ofta helt enkelt och tänker inte desto mera på saken för annars blir man galen.

Så ännu några nyckelord för mer konkreta tips:

DISTRAKTION - Leksak eller mellanmål som kan tas fram vid gnälliga stunder i till exempel flygplan eller restaurang. Majsbågar och djurböcker är en klassiker hos oss men du vet väl själv bäst vad ditt barn gillar att pyssla med.

MAT - Oöppnade barnmatsburkar får man ta med på flygplan och jag rekommenderar ju då den sorten som inte ger de värsta fläckarna (=skippa blåbären) eftersom matandet i tåg och flygplan kan bli kladdigt. Engångshaklappar har jag också uppskattat.

PLASTPÅSE - För att förvara nerspydda kläder i. Jag trodde inte det skulle hända oss men jepp, en ödesdiger bussresa och både jag och barnet luktade mycket illa. Yäk. Under transport kan det alltså vara bra att ha något bytesplagg både för dig själv och barnet lättåtkomligt i skötväskan...

VÄTSKEBRIST - Jag frågade på rådgivningen om det här före vi skulle till svettiga södern och dottern flaskvägrade. Läkaren sade att man sällan behöver oroa sig, att barn nog dricker tillräckligt om de är riktigt törstiga, att vi skulle ha flaska med och erbjuda vatten då och då och minnas att också barnmaten har rätt mycket vätska i. Men viktigast är att barnet skyddas från sol och stekande hetta.

SOLEN - En del säger ju att solkräm inte ska läggas på barn under två. Men rådet jag fått både på rådgivning och apotek är ändå att inte skippa den helt: visst, barnet ska främst skyddas med skugga samt kläder (solhatt, långärmad t-skjorta och trikåer är ganska skönt, vi har inte köpt någon dyr och ful solskyddsdräkt) men eftersom det är rätt omöjligt att hindra solens strålar att hitta fram till kinder och händer samt badande nakna kroppar då och då kan man bra lägga fysikalisk solkräm på dvs sådan som lägger sig på huden i stället för att sugas in i den. Så visst, vi använder barnsolkräm. Men det får väl alla bestämma själva.

MYGGOR - Har vi inte riktigt upplevt ännu men de lär vara många i år och jag får själv alldeles hemska utslag. Det blir myggnät på vagn och resesäng men så mycket mer vet jag inte om man kan göra. Myggmedel är rena giftet och ska inte sprutas på små barn, så det är väl samma skydd som mot solen som gäller här dvs långärmat. På apoteket sade de att man kan spraya lite myggmedel i själva kläderna om det riktigt svärmar av myggor men tja... tror jag försöker få dottern i säng före myggorna är igång på kvällen. Ja och så rekommenderade de 1-procentig hydrokortison för myggbetten.

MEDICIN - Vi brukar packa med termometer, panadol och koksaltdroppar åt dottern så man inte genast behöver uppsöka apotek om förkylningen är framme. Men det här beror ju på resmålet och barnet, vår dotter har varit ganska frisk och de ställen vi rört oss på har varit civiliserade och haft apotek inom acceptabelt räckhåll.

TRANSPORTMEDEL - Favorittransportmedel för längre resor med barn hittills, i den här ordningen: färja, tåg, bil, flyg, buss. Korta bussträckor går bra men långa bussresor har mindre frihet än flygplan. Bil tillåter paus när man själv vill, tåg och speciellt färja ger bättre rörlighet.

FLYGPLAN - Kan väl gott vara en egen punkt eftersom alla föräldrar som flyger första gången med barn verkar vara spända över det. Jag tror flygresans succé beror väldigt mycket på barnets ålder: riktigt små spädbarn kan man boka babysäng åt medan barn över två får/måste ha egen plats och kan sysselsätta sig med video eller rithäften med varierande framgång. Småbarn under två måste man däremot ha i egen famn och det är nog en liten utmaning. Enligt vår rådgivningsläkare får barn under ett (eller var det under två?) inte ont i öronen av flyget och så verkade det nog vara för oss. Däremot är det där stillasittandet och alla människor och alla konstiga ljud en utmaning. För en del funkar bärselepromenad av och an i gången bra, för oss var det ingen hit men krypandet desto mer populärt. Man får väl prova sig fram.

VANA - På tal om att prova sig fram. Åker barnet sällan bil är det väl större risk att bilresan blir en skrikfest, och samma gäller väl tåg och buss och båt och flyg. Ett barn som vant sig vid att vara på vift och uppleva fler platser än det egna vardagsrummet kanske klarar av resesituationerna lite bättre, inte vet jag?

Pust. Vad långt det blev. Ska lägga till nåt om jag kommer på mera men så här avslutande vill jag säga att jag verkligen rekommenderar att resa med barn. Man ska alltså inte tro att man behöver sitta hemma resten av livet för att man blivit förälder, och inte heller tro att man är begränsad till att resa till bara barnresmål: barn behöver inte alltid ett Disney-/Lego-/Muminland för att ha roligt utan nöjer sig med ganska små saker. Bara S blir lite större ska vi återuppta våra storstadsresor och ha henne med, för jag är säker på att både London och Paris och många andra städer erbjuder helt nya upplevelser när man besöker dem med barn. Dessutom har många andra länder en helt annan barnkultur, med till exempel restauranger där personalen inte slänger sura blickar på ett gnälligt barn utan i stället försöker underhålla det med slickepinnar. ;)

Viktigast är som sagt att man tar det lugnt. Resandet måste förstås anpassas efter barnets behov, men jag tror inte hela resan behöver göras på barnets villkor. Fast obs, nu talar jag med erfarenhet bara av en bebis under ett. Men drömma kan man ju alltid, haha!

Och så ska man ju inte glömma att barn så småningom klarar sig utan sina föräldrar till och med i flera dagar och att dessa då kan åka iväg på en helg medan barnen lever loppan hos mormor. Barn behöver inte tas med överallt. Men i morgon åker vi alla tre till exotiska Ekenäs och roligt blir det!

EDIT: Glömde ju det viktigaste tipset: ROOMSERVICE!!! Rekommenderas även om man reser utan barn. ;)

söndag 6 juni 2010

Drippdropp

Semestern har inletts med sköna lugna stunder både hemma, på stan och hos diverse svärföräldrar, och däremellan har vi sprungit på lite lägenhetsvisningar. Roligt så länge man vägrar ta stress!

Längre än så orkar jag inte skriva just nu förutom att jag tänkte tipsa om de här dropparna som är både d-vitamin och mjölksyrebakterier i samma flaska. Har väl funnits några månader men jag tycker det verkar mycket praktiskt. Inte smakar de illa heller, som Jekoviten gör. Blev alltså äntligen av att besöka apteket igen, har varit utan droppar i ett par månader redan (fy! men vi kan väl inte vara de enda som slarvar?!) och om man skulle få för sig att bli lite paranoid skulle man påstå att det är därför dottern haft två förkylningar på en månad. Före droppslutet var hon nämligen frisk konstant. Fast största delen av den tiden ammade jag. Hmm. Nå, vi kör på rekommendationerna och droppar har vi rekommenderats.

lördag 5 juni 2010

Hallå framtiden!

Hej Framtiden, det är 2010 som ringer här och hoppas du hittat på antingen en bebistankeläsare eller en skriktranslator så trötta och frustrerade mammor och pappor äntligen kan förstå vad deras barn är missnöjda med. Tack och hej, vi ses!

fredag 4 juni 2010

Lekstuga

Faktiskt finns det en ganska cool lekstuga hos mormor, med ett minikök från 80-talets USA. Fast än så länge är det roligast att slicka på det.

torsdag 3 juni 2010

Inga stängsel ska hindra mig!

Det roligaste med lekparken just nu är att skaka galler vid staketet. Oberoende av park och klätterställningsutbud kryper dottern förr eller senare fram till staketet och står där och tittar ut, kanske river lite i eventuella buskar eller plockar i sig lite stenar från andra sidan staketet. Så tydligen märker man ganska fort att gräset är grönare på andra sidan?

Det stora matkriget

När börjar barn äta själv? Utan klott och med stor aptit menar jag? Är så trött på det här lirkandet. "Titta här kommer fina skeden med prinsessa på" (=dopgåva) och "Oj oj vad gott mamma äter också gröt" och "Nam nam det är bananmos på gröten, du tycker nog om banan" och "FÖRBASKADE UNGE ÄT DIN GRÖT ANNARS ÄR DU HUNGRIG OCH GNÄLLER HELA FÖRMIDDAN".

Nej jag skrek inga fula ord. Men jag tänkte många. Jag förstår bara inte varför samma mat ibland är så god att den slukas, och ibland inte duger i mer än två skedar? Ingen logik här. Ingen logik här heller, alltså.

onsdag 2 juni 2010

Mycket på gång

Hej, vi lever nog fortfarande, har bara varit lite för mycket på gång för att jag ska orka blogga. Ungefär detta har jag funderat på den senaste veckan, så där i barnkategorin alltså:

- Var på fint (och roligt, och vackert, och på alla sätt lyckat!) bröllop i helgen och dottern var hos sin mormor från lördag morgon till söndag eftermiddag. Allt hade gått finfint, hurra för det! Planerar redan nästa barnfria festbesök. ;)

- Dottern är förkyld igen, eller har varit mycket snuvig alltså, och jag undrar: det påstås att det är en myt att barn blir snoriga eller förkylda när de får tänder, men nu har hon helt klart en till tand på väg och så var det även för en månad sedan när hon hade sin första förkylning. Så, någon annan som tycker denna myt är seglivad av en orsak?

- De två senaste dagarna har det blivit bara en dagssömn per dag för att hon inte velat somna på förmiddagen. I vilket skede brukar barn börja sova bara en dagssömn? Varierar ju förstås, men visst är det kring ettårsdagen för rätt många? I går var hon väldigt gnällig kvällstid men i dag gick det bra, så jag undrar om det börjar vara dags att lämna bort en tupplur... men jag vet inte, även i den här frågan är det ju första gången vi provar på det hela.

- Vi har gett bud på en större lägenhet! Men tror tyvärr inte vi får den för ett annat par ger också bud och vårt var rätt lågt. Oberoende så har vi alltså undersökt möjligheten att flytta, och hur skrämmande det än är med lån och räntor och försäljningstid av den nuvarande lägenheten osv så är ju tanken på ett eget rum för dottern och alla hennes saker väldigt lockande. Så ska se nu vad det blir, håll tummarna! För även om vi vid det här laget är mästare på att ljudlöst smyga in i ett mörkt rum och bädda in oss i sängen med minimal mängd prassel så skulle det vara skönt med eget vuxenrum igen, med öppna fönster och stark läslampa och ja, vuxentid för mig och maken helt enkelt.

- Gåendet har nu tagit fart, vår lilla bebis kan själv ställa sig upp och stå nu, utan att ta i något alltså, och sedan sträcker hon armarna upp i luften och tar några stolta steg framåt på sina tjocka härliga ben. Räknade till tio steg och är givetvis mäkta imponerad! Fast helst går hon med gåvagn, hemma eller i parken, eller flyttar på våra möbler. Flyttfirma vid eventuell flytt blir alltså helt onödigt.

- Makens pappamånad börjar på fredag = MIN SEMESTER BÖRJAR PÅ FREDAG!! :D Det blir så skönt så skönt så skönt så skönt så skönt så skönt. Så. Skönt.